Textiel op de Bon  Lezing door Dirk-Jan List

1940-1949 Over bonnen, coupons en feestrokken

Inschrijving
Aantal

Ook in een tijd van oorlog gaan de eerste levensbehoeften gewoon door. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er zelfs sprake van mode. Maar de schaarste aan textiel en de invoering van distributiebonnen maakten het wel moeilijk om deze mode te volgen.

Slimme naaisters werden creatief. Van twee - deels - versleten jurken maakten zij een nieuwe. Wollen mantels werden gekeerd en menig kledingstuk werd vermaakt tot kinderkleding. Speciaal hiervoor gepubliceerde boekjes gaven duidelijke voorbeelden.

Na de bevrijding was textiel nog jaren op de bon. Inmiddels waren oude gordijnen en lakens vermaakt tot nieuwe kledingstukken. Zelfs de nylon parachutes van gedropte militairen waren een gewild item. Het feit dat de meeste parachutes groen waren deerde niet. Je kan gewoon in een groene japon trouwen.

De feestrokken werden samengesteld uit een groot aantal verschillende lapjes tot een bont geheel. Deze techniek heet ‘patchwork.’ In de expo staan feestrokken en japonnen gemaakt van parachutestof.

 In 1947 bracht Parijs de ‘New Look’. Maar die was helemaal niet zo nieuw. Wel was het een uitdaging voor de naaisters om voldoende stof te bemachtigen voor de wijde en kuit lange rokken. Een winkel met drie bruiden die in het wit wilden trouwen en maar een rol stof met 10 meter satijn erop, was het scenario voor een grote teleurstelling. Uiteindelijk trouwde een van die bruiden in het wit. Pas aan het einde van 1949 was textiel niet meer op de bon.

Datum:    8 mei  14.00 uur - 16.00 uur    Inloop om 13.45 uur -  start lezing om 14.00 uur

Locatie:    ‘t Hof van Assendelft,  Hofweg 13, 3274 BK Heinenoord 

Toegang: 12,50 euro (Museumkaart en Rotterdampas geldig) 

Prijs incl.  Lezing en bezoek museum +  Koffie / thee in de pauze



 


 

 




 



Datum & Tijd
donderdag
8 mei 2025
14:00 16:00 Europe/Amsterdam
Locatie

Museum Hoeksche Waard

Hofweg 13
3274 BK Heinenoord
Nederland
+31 186 601 535
Info@museumhw.nl
Krijg het adres
Organisator

Museum Hoeksche Waard

+31 186 601 535
Info@museumhw.nl
DEEL

Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan de conversatie.